Een open netwerk, hét platform voor innovatie

587 391 Katinka

Jeroen van de Lagemaat, algemeen directeur NDIX
Voordat Jeroen in 2001 directeur van NDIX werd, heeft hij ruim 25 jaar gestudeerd en gewerkt op de Universiteit Twente. Na zijn studie Elektrotechniek (afstudeerrichting data- en telecommunicatie) is hij een aantal jaren onderzoeker geweest op het gebied van het gestructureerd ontwerpen van communicatiesystemen. Daarna heeft Jeroen achtereenvolgens een groot Europees onderzoeksproject gecoördineerd op dit vakgebied (Lotosphere), was hij de eerste zakelijk directeur van het onderzoeksinstituut CTIT en heeft hij 3 jaar gewerkt als manager van de Wireless Campus, alle op de Universiteit Twente.

Innovatie is als fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes. Hoe heftiger en groter het aantal botsingen of ontmoetingen, hoe groter de kans dat een nieuw deeltje of idee ontstaat. En hopelijk wordt het dan ook gezien en als zodanig herkend.

Internet met oneindig veel mogelijkheden
Een platform dat botsingen of ontmoetingen mogelijk maakt is een effectief instrument voor innovatie. Niet voor niets is de basis van het Internet gelegd in de defensiesector in de VS (DARPA) ter ondersteuning van onderzoek en nieuwe ontwikkelingen in deze sector. Het communicatienetwerk van DARPA ondersteunde het delen van kennis, informatie en nieuwe toepassingen. Http, oftewel het www, is ontwikkeld door Tim Berners-Lee, in dienst van CERN: dé deeltjesversneller in de wereld. Het is ontwikkeld om de communicatie voor en over dit onderzoek tussen CERN en zo veel mogelijk onderzoekers in de hele wereld te faciliteren. Het resultaat is het huidige internet als platform voor niet alleen fundamenteel onderzoek, maar ook van een schier oneindig aantal nieuwe toepassingen, diensten en heel veel handel. En dan moet het Internet-of-Things nog een vlucht nemen…

Hoe meer hoe beter
De essentie van een platform is de meerwaarde die het levert door veel en vooral verschillende partijen met elkaar te verbinden. De smartphone is een bijna-ideaal-vorm van een dergelijk platform. De smartphone verbindt drie type partijen met elkaar: de consumenten, de telecompartijen en de leveranciers van diensten via de apps. Telecomproviders willen dat de smartphone de gebruikers aanzet om er veel gebruik van te maken. Lees: veel belminuten, maar vooral data te gebruiken. Voor de consumenten ligt de meerwaarde in de vele bruikbare en leuke apps. De makers van de apps en de bedrijven die via apps hun diensten of reclame aanbieden willen dat zo veel mogelijk consumenten via het platform bereikbaar zijn. En dus ook dat zo veel mogelijk telecompartijen de smartphone meeverkopen met de abonnementen. Kortom, schaalgrootte van het platform, in termen van het aantal partijen dat het verbindt, is cruciaal. Dit wordt gemaximaliseerd als het platform open is voor alle partijen. Iedere app is welkom in de app-store, mits aan een aantal basisvereisten wordt voldaan. Iedere consument mag de smartphone en de apps gebruiken, en daarnaast is de smartphone bruikbaar over iedere infrastructuur. Dus naast mobiel ook via wifi, bluetooth en andere technologieën.

Het gevecht tussen Apple en Android
Het feit dat de schaalgrootte van een platform de dominante eigenschap is, zorgt ervoor dat het aantal succesvolle platforms in een sector heel beperkt is. De grootste is per definitie de beste, en zuigt bij de kleine platforms de klanten weg. Dit is het gevecht tussen Apple en Android. Dit was ook de reden waarom KPN haar eigen HetNet, dat oorspronkelijk als een eigen equivalent van het Internet in de markt werd gezet met eigen diensten en andere producten, al vrij snel geïntegreerd werd met het veel grotere Internet. Net als Minitel in Frankrijk, dat indertijd voorop liep in digitale diensten voor burgers, door het Internet werd ingehaald en overgenomen.

Veelheid als meerwaarde
NDIX is net als de smartphone een open platform, dat bedrijven, instellingen en consumenten verbindt met aanbieders van diensten. Dit gebeurt over zoveel mogelijk infrastructuren zoals glasvezels, maar ook leased-lines en wifi. De meerwaarde voor iedereen is dat NDIX zoveel mogelijk andere partijen met elkaar verbindt. Klanten kunnen kiezen uit de diensten van veel leveranciers, en worden verbonden met het platform over de beste of goedkoopste infrastructuur, naar wens van de klant. Aanbieders van diensten vinden via het platform veel (potentiële) klanten. En infrastructuurleveranciers willen veel klanten om hun hoge investering terug te verdienen, net als in de mobiele sector.

Georganiseerde botsingen
Een platform op zich – de mogelijkheid om te botsen – is echter niet genoeg. Partijen moeten elkaar vinden en ontmoeten om tot zaken of nieuwe inzichten te komen. We moeten botsingen gaan organiseren. Daarom heeft Apple een app-store, met communicatie daar omheen naar zowel de klanten als naar de app-bouwers. Als er een nieuwe leuke app beschikbaar komt, doet de gebruikerscommunity haar werk en gaat de nieuwe app hopelijk viraal. Maar ook apps die maar door een paar mensen gebruikt worden zijn zinvolle aanvullingen in de app-store. Veel apps, dat is de crux voor de smartphone.

Verbindende factor
Met enige regelmaat en indien opportuun ook ad-hoc, brengt NDIX de meerwaarde van mogelijke verbindingen met andere partijen via het NDIX-platform breed onder de aandacht. Dat doen wij in de vorm van nieuwsbrieven, events per sector of thema, maar ook door iedere twee jaar een groot evenement te organiseren. Allemaal in de hoop dat het aantal botsingen of ontmoetingen vergroot wordt, bij voorkeur tussen sterk van elkaar verschillende partijen.

Veel en verschillend
iCW2020 is een open netwerk voor Zorg & ICT, een platform dat een grote en bij voorkeur diverse community verbindt. Ook daar is de meerwaarde het grote aantal verschillende partijen dat met elkaar wordt verbonden. Hierbij hoort het streven naar maximale schaalgrootte, om de meerwaarde van het platform voor de deelnemers te vergroten. Wilt u de ontmoeting en botsing binnen de iCW2020 community van dichtbij meemaken? Kom dan naar één van onze bijeenkomsten en sluit u aan!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.