Minikronieken om mensen met elkaar te verbinden

150 150 Katinka

iCW2020-coördinator Masja de Roy laat met minikronieken Almeloërs inspirerende verhalen vertellen. – Artikel Tubantia, 3 december, Tom van den Berg.

Foto door Emiel Muijderman

Foto door Emiel Muijderman

Afgelopen zondag, 4 december, was de premiere van minikronieken in Almelo. Tijdens deze premiere hebben verschillende Almeloërs hun minikroniek, een korte film van maximaal tien minuten, laten zien.

“Een kroniek is een korte film van maximaal tien minuten. Het is een portret van een bijzonder persoon”, aldus Lieuwe Greidanus. Lieuwe heeft een schildersbedrijf, maar komt deze maand amper aan werken toe, vertelt hij. Bijna al zijn tijd heeft hij gestoken in een minikroniek: interviewen, filmen en monteren. Hij heeft een portret neergezet van Daniëlla Wolters die in Almelo onder meer betrokken is bij het Liedjesmakersfestival.

Waarom minikronieken?
Het belangrijkste doel is om mensen met elkaar te verbinden, aldus Masja de Roy, coördinator van iCW2020. Masja is op het pad gekomen van cultuurmakelaar Eléon de Haas, die het concept van de minikroniek ooit tegen kwam. Samen zijn zij met dit project aan de slag gegaan onder de vlag van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst en met bijdragen van cultuurfondsen en provincie. Een topidee, volgens Masja: “Het gaat om begrip krijgen voor keuzes die mensen in hun leven hebben gemaakt. Levensverhalen die anderen kunnen inspireren. De cursisten leren filmen en monteren met minimale middelen om de drempel om mee te doen zo laag mogelijk te houden. Het filmen doen ze bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon.”

Masja is trots op alle deelnemers. Ze vindt dat iedereen zijn of haar kracht heeft laten zien, zoals ze het omschrijft. “Mensen hebben elkaar geholpen. Het enthousiasme is enorm. En het is nu natuurlijk superspannend wat ze hebben gemaakt.” Lieuwe heeft al weer zin in een nieuwe film, maar eerst moet hij weer aan het werk.

Alle portretten van het project Minikroniek zijn zondag 4 december vertoond in de filmzaal van Hof 88 in Almelo. Ze zijn nu terug te vinden op de website van Nieuwe Twentse Kunst: http://nieuwetwentsekunst.nl/minikronieken/overzicht_films/

 

 

 

Plaats een reactie

Your email address will not be published.